Odkrycie naukowców: Jakość przekąsek ważniejsza niż ilość

Z badań przeprowadzonych przez eksperci z King’s College London wynika, że minimum 70% osób spożywa przekąski co najmniej dwa razy dziennie. W ramach nowego projektu badawczego naukowcy analizowali nawyki żywieniowe tysiąca osób, aby ustalić, jak częste podjadanie wpływa na stan zdrowia.

Dr Kate Bermingham, główna autorka badań prezentowanych podczas konferencji NUTRITION 2023, zauważyła, że kluczowa jest nie tyle ilość lub częstotliwość spożywania przekąsek, co ich jakość. Według Bermingham, wybieranie wartościowych przekąsek nad te intensywnie przetworzone prawdopodobnie przyniesie korzyści dla zdrowia. Podkreśliła również znaczenie momentu spożycia przekąski – wieczorne podjadanie ma negatywny wpływ na stan zdrowia.

Badanie było częścią szerszego projektu ZOE PREDICT, mającego na celu zrozumienie, dlaczego różne osoby inaczej reagują na te same produkty spożywcze. Naukowcy skonfrontowali dane dotyczące typu, ilości i czasu spożywania przekąsek z informacjami na temat stanu metabolicznego badanych – w szczególności stężenia lipidów w krwi i poziomu insuliny.

Wyniki badań sugerują, że konsumpcja wysokiej jakości, zdrowych przekąsek może nawet przyczynić się do poprawy funkcjonowania metabolizmu. Z drugiej strony, spożywanie przekąsek późnym wieczorem miało negatywny wpływ na zdrowie – naukowcy tłumaczą to skróceniem nocnego postu i wydłużeniem tzw. „okna żywieniowego”. Co ważne, badanie nie wykazało zależności między stanem zdrowia a częstością podjadania, ilością zjadanych kalorii czy też liczbą spożywanych przekąsek.