jagody

Zmniejszmy ryzyko cukrzycy dzięki jagodom

Jest jeden rodzaj letnich owoców, który powinniśmy zawsze trzymać w swojej kuchni i na swoim talerzu – zwłaszcza jeśli mamy cukrzycę lub zmierzamy w tym kierunku. Mowa oczywiście o jagodach.

Jak wiadomo, jeśli zmagamy się z kontrolowaniem poziomu glukozy we krwi, każdy lekarz powie nam, abyśmy unikali wszystkiego, co jest bogate w naturalne cukry. Jednak według najnowszych badań fruktoza, którą znajdziemy w truskawkach, jagodach i malinach, nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlatego jagody te mogą faktycznie pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach.

Właściwości zawartych w jagodach antocyjanów

Naukowcy dokonali przeglądu prawie 20 badań dotyczących korzyści zdrowotnych antocyjanów – związków nadających jagodom żywe kolory. I odkryli, że mogą one znacznie zmniejszyć insulinooporność.

Faktem jest, że oporność na naturalne właściwości insuliny obniżające poziom cukru we krwi jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy. Co więcej, metaanaliza wykazała również, że antocyjany znajdujące się w jagodach mogą znacznie obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.

A z racji tego, że zarówno cukrzyca, jak i podwyższony poziom cholesterolu LDL, są czynnikami ryzyka chorób serca, oznacza to, że jagody mogą skutecznie utrzymywać zdrowie serca.

A jeśli zmagasz się z ponurym nastrojem, sprawdź skuteczne sposoby na poprawę samopoczucia, o których piszemy pod tym linkiem: https://www.zpowiatu.pl/skuteczne-sposoby-na-poprawe-nastroju/.

Dodatkowe korzyści płynące z jagód

Co więcej, korzyści z jagód na tym się nie kończą. Udowodniono, że te małe „super” owoce robią wszystko – od walki z rakiem po zrównoważenie jelit, a nawet poprawę funkcji poznawczych.

W tych badaniach uczestnicy spożywali antocyjany w postaci suplementów. I można znaleźć różnorodne ekstrakty z jagód zawierające antocyjany w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w Internecie.

Z kolei, kiedy wgryzamy się w świeżą jagodę, otrzymujemy nie tylko pakiet antocyjanów, ale także cały błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze całego owocu.

I pomimo że latem jagody są najsłodsze i najbardziej soczyste, można je znaleźć w większości sklepów spożywczych przez cały rok. Tylko pamiętajmy, aby kupować produkty ekologiczne, ponieważ spożywanie produktów nafaszerowanych pestycydami może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Warto zakupić te potężne kuleczki na targach rolniczych, a następnie je zamrozić, o ile są świeże i kupione od producentów, którzy nie używają pestycydów.